RİZE İKİZDERE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

KASIM AYI DÖGEP ÇALIŞMALARI

KASIM AYI DÖGEP ÇALIŞMALARI

        1-Eğitim ve öğretimin olmazsa olmazlarından birisi de eğitmenin, hedef kitlesi için u?sve-i hasene yani güzel bir örnek olmasıdır. İnsanlara Kur'an ve hikmeti öğretmekle görevlendirilen Hz. Peygamber'e bu açıdan baktığımızda o bir muallim olmakla kalmamış?, o?g?rettig?i Kur'an ve hikmetin canlı örneği olmuştur. Hz. Ais?e onun bu yönünü "Onun ahlakı Kur'an'dı'' diyerek ifade etmiştir.

      Peygamberimiz, Mescid-i Nebi içerisinde bulunan Suffe'de eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmüştür. Yazı yazma, Kur'an okumayı öğrenme gibi faaliyetler burada gerçekleşmiş, pek çok âlim sahabe Ashab-ı Suffe'den çıkmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s) burada bizzat ders verdiği gibi, Kur'an ve yazı öğretmek üzere muallimler de tayin etmiştir. Burada sadece Müslümanlar değil, müşrikler de yazı öğretmiştir. Nitekim Bedir savaşında Müslümanların eline esir düşen müşrik askerlerden okuryazar olup da kurtuluş fidyesi verecek parası bulunmayanlar, on Müslüman çocuğuna yazı öğretmek suretiyle serbest bırakılmışlardır.

      Hz. Peygamber (s.a.s.) uyguladığı Kur'an temelli eğitim metoduyla tarihte benzeri görülmemiş? bir başarı elde etmiştir. O'nu öldürmeye gelen O'nda dirilmiş ve hayat bulmuştur. 

      Biz de İkizdere Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda çalışan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri olarak,  DÖGEP kapsamında bir araya geldik. 24 Kasım haftasında  "Ben ancak muallim olarak gönderildim" diyen, öğretmen olarak en güzel örnek, Hz. Muhammed'in (s.a.s.) kullandığı eğitim metotlarını inceledik, derslerimizde bu metotları nasıl kullanabileceğimize dair  istişarelerde bulunduk. Derslerimizi hem bu vizyona göre anlatmaya gayret etmeye hem de Peygamberimizin eğitime verdiği değeri öğrencilerimize vurgulamaya karar verdik. Kalıcılığı ve anlamlandırmayı artırmak adına Hadis Panosu oluşturduk.

2-2023 Eğitim Vizyonu'nun temel amacı çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı İnsanlık hayrına sarf edebilen bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı çocuklar yetiştirmektir. Ayrıca belge "öğrenme süreçlerinde dijital içerik üretmeyi ve beceri destekli dönüşüm" sağlamayı ana hedef olarak belirlemiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Fatih Projesi kapsamında 2010'da hayata geçirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) eğitim öğretim programına ek elektronik içerik sağlamak için tasarlanmıştır. EBA'nın yanı sıra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Lisesi meslek derslerine yönelik ' dinogretimi.gov.tr , dinogretimiokullar.meb.gov.tr , dogm.meb.gov.tr ' siteleri, içerikleriyle alana büyük hizmetler etmektedir. EBA'nın ve diğer dijital öğrenme ortamları ile öğrenciler arasındaki fırsat eşitliği sağlanmaya çalışılmıştır. Bu dijital öğrenme ortamlarında öğrencilerin çoklu zeka kuramına uygun olarak öğrenmeleri de sağlanmaktadır. Uygulamalar video, resim, eğitsel oyun, çeşitli soru tarzları ile çeşitlendirilip hem öğrenmeyi hem de kalıcılığı sağlamaktadır. Din öğretimi adına materyal çeşitliliği ve dersin canlılığı adına bu dijital öğrenme ortamları öğretmenlerin en büyük yardımcısı olmaktadır.

Derslerimizde EBA'nın ve diğer eğitim platformlarının önemini sürekli öğrencilerimize vurgulamaktayız. Öğrencilerimizin hepsine EBA şifresi verilmiş olup, EBA'yı kullanıp kullanmadıklarını kontrol etmekteyiz. Öğrencilerimizi teşvik etmek amacıyla zaman zaman EBA'ya giriş etkinlikleri de düzenlemekteyiz

Atatürk Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mahmut DERTLİ

Fazliye Hüseyin Turanlı ÇPAL Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Şeyda Nur KARATAŞ

05-12-201905-12-201905-12-201905-12-201905-12-2019

 

İkizdere Kaymakamlık Binası Kat 4 İKİZDERE / RİZE - 0 (464) 416 11 67

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.